HOUTEN- In 2005 werd de inwonerspartij Toekomst Houten opgericht. Het is een lokale partij die zich hard maakt voor het belang van de inwoner. Voor twee tientjes per jaar kun je lid worden van de partij en denk je mee. In gesprek met de fractievoorzitter: Gerard Zandbergen.

Gerard Zandbergen 

‘Ik begin ’s morgens met het uitlaten van de hond. Een leuke bezigheid, omdat je tijdens het uitlaten vaak veel mensen spreekt’. Na het uitlaten van zijn viervoeter leest Zandbergen de krant, het dagblad Trouw. ‘Ik krijg ook van mijn buurvrouw nog het AD. Om 13.00 uur zetten mijn vrouw en ik het journaal aan’ vervolgt Zandbergen. Daarna moet er gewerkt worden; de gemeentestukken moeten worden gelezen, de e-mails moeten worden beantwoord en de social media moeten up to date blijven. ‘Ik heb het belang van social media ingezien door een lid van ons. Ik vind het ook leuk om af en toe wat te posten’ zegt de fractievoorzitter van de ITH.

Het lopen met de hond is een goede manier om in contact te komen met de mensen. ‘Je hoort wat er speelt en maakt een praatje met de inwoners’. Dat Gerard een bekendheid in Houten is, is niet verrassend. Hij kent erg veel inwoners, en heeft een naam opgebouwd gedurende zijn carrière. ‘Ik werkte in de financiën. Onder andere als financieel toezichthouder bij de gemeente Utrecht. Later bij de provincie Zuid-Holland waar ik een team mocht coördineren. Ik had het toezicht op Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis. ‘Je leert van de gemeenten hoe ze dat doen. Zo ben ik de politiek ingerold’. Gerard is niet begonnen bij de ITH. ‘Ik ben jarenlang lid van het CDA geweest, ik was zelfs fractievoorzitter in 1998’ vertelt Zandbergen.

Politieke carrière 

In 1998 wilde de toenmalige burgemeester Aat de Jonge, voor 50 miljoen gulden een nieuw gemeentehuis bouwen. Niet iedereen was het hier mee eens. Er ontstond een actiegroep genaamd ‘Wij zijn boos’. ‘Die hebben we uitgenodigd op onze fractievergadering’ zegt Zandbergen. Zij waren tegen de bouw van het gemeentehuis en Zandbergen voelde daar wel wat voor. Gerard kreeg, na vele gesprekken, de fractie achter zich niet akkoord te gaan met het voorstel van de burgemeester. Na een second opinion van een extern bureau is er geconcludeerd dat de bouw van het gemeentehuis, voor tien miljoen gulden minder kon. ‘Toen heb ik een motie opgesteld en dat kwam verkeerd aan bij de andere collegepartijen.’ vervolgt Gerard. Maar hij moest pas echt aftreden nadat hij tegengeluid liet horen op een snoepreisje van het college naar Hannover. ‘De CDA-wethouder zei tegen mij: Gerard, jij mag geen fractievoorzitter meer zijn.’ Na veel gedoe met de wethouder, die de commissieleden buitenspel hield, is Zandbergen voor een jaar vertrokken.

Kort voor de verkiezingen werd er aan Zandbergen gevraagd om terug te komen bij het CDA. Zowel door inwoners als door leden. Dat deed hij. ‘Ik werd eigenlijk onverkiesbaar gemaakt want ik kwam op plek 6 terecht. Maar Gerard kreeg zo veel voorkeurstemmen dat hij naar plek 2 steeg. ‘Ik ging voor het wethouderschap, ik had kandidaatswethouder achter mijn naam’. Het CDA nam iemand van buiten aan als wethouder. Gerard is de raad ingegaan, tot er iemand naar hem toe kwam en zei ‘zullen we een eigen partij beginnen?’. Zandbergen was het er mee eens, hij maakte zich hard in de strijd tegen de windmolens en er werd niet naar hem geluisterd door de fractie. Toen heeft hij het CDA weer verlaten.

De Inwonerspartij Toekomst Houten 

‘We zijn een echte inwonerspartij, toch wel iets meer doen voor de mensen is wel m’n drive’. Voor twee tientjes per jaar ben je lid van de ITH en mag je meedenken.

In 2010 was de ITH de grootste partij in Houten. De bewoners waren, net als de ITH, fel tegen de windmolens. Transparantie en openheid, dat wil de partij uitstralen. Ze kwamen met een initiatief tot collegevorming, maar uiteindelijk vormden VVD, CDA, PvdA en D66 een college. Daarmee kwam de ITH in de oppositie, en dat terwijl ze de grootste partij waren. Een half jaar voor de verkiezingen stapten twee leden van de partij op; Aad Verkade en Michel Hofstee verlieten de partij en begonnen de partij Houten Anders! ‘Dit was een heel pijnlijk moment, maar je moet jezelf herstellen’ zegt Zandbergen. De heren wilden Gerard niet langer als fractievoorzitter; ‘ik heb toen gezegd, na de verkiezingen van 2014 zal ik binnen twee jaar een opvolger hebben ingewerkt. Dit was niet voldoende voor ze en ze stapten op’. Volgens Zandbergen moet je sterk in je schoenen staan als je een politieke partij wil oprichten.

De Inwonerspartij is er voor het volk. Zo wilde de partij de huur van de voedselbank kwijtschelden omdat de gemeente een financiële meevaller van 2,5 miljoen euro had. Het college stemde verwierp de motie. En ook de windmolens staan er nog steeds. Zandbergen kijkt positief naar de verkiezingen van 2018: ‘ik heb er vertrouwen in dat de inwoner ons weet te vinden, en dat ze weten waar we voor staan’. Als antwoord op de vraag of Zandbergen nog steeds van plan is af te treden moet hij lachen: ‘ik word 70, bij de verkiezingen van 2018 ga ik er nog een keer voor. Na 2018 overweeg ik een opvolger in te werken. Het hangt ook af van mijn fysieke staat, want het vraagt wel wat van je als je het goed wil doen’.