Giuliano Parinussa 27 jaar en woonachtig in Houten, beter bekend als rapper EZG, beschrijft zichzelf in zijn nummer "Hetzelfde" met de zin: 'Nog steeds te controversieel voor de standaard platenbaas.' Met teksten als 'steek hem in zijn kankernek', 'ik heb geen respect voor vrouwen ik wil dat je bitch d'r kut laat zien' en 'we willen rellen, zuipen, snuiven', heeft rapper EZG zijn imago neergezet als rappende hooligan. Zijn teksten zijn rauw, bruut en soms veel eerlijker dan de gemiddelde Nederlander aankan.

Hoe is het?
‘Ja, het gaat goed man.’

Je woont in Houten, word je hier ook vaak herkend?
‘Ja, best wel vaak, mensen willen op de foto of groeten me van een afstandje. Laatst vroeg een kassameisje hoe ze shirtjes van me kon bestellen en shit. Ook zijn er mensen die door mijn muziek denken dat ik echt helemaal gek ben en die sturen dan later een bericht van “jo ik zag je lopen.”‘

‘Ook zijn er mensen die door mijn muziek denken dat ik echt helemaal gek ben.’

Waarom ben je in Houten gaan wonen en niet in Utrecht zelf?
‘Utrecht was heel moeilijk te regelen en Houten ligt nog best dichtbij Utrecht zelf, het kwam in één keer op mijn pad. Het bevalt me ook wel want het is zeg maar dichtbij Utrecht, maar je hebt toch een beetje die rust nog.’

Je staat bekend als hooliganrapper en je steekt het niet onder stoelen of banken dat je FC Utrecht supporter bent. Hoe is die liefde voor de voetbalcultuur ontstaan?
‘Van jongs af aan kwam ik daar al en ik heb er genoeg gezien. Ik ben ook echt gepakt door FC Utrecht, de eerste keer dat ik daar kwam vond ik het meteen prachtig. Ik heb er ook minder toffe dingen gezien, dingen die de buitenwereld minder tof vindt. Maar dat hoort ook wel bij voetbal en dat heb ik ook gebruikt in mijn muziek.’

‘Ik heb er ook minder toffe dingen gezien, dingen die de buitenwereld minder tof vindt.’

Bij je album heb je ook een trailer en een aflevering van een serie over hooligans in Nederland uitgebracht. Hoe ben je op dit idee gekomen?
‘Door de serie van Danny Dyer. Hij speelde een hooligan in de film “The Football Factory” en heeft daarna een serie gemaakt met echte hooligans over de hele wereld. Ik dacht dat ik misschien wel de juiste persoon was om met zoiets in Nederland daar nieuw leven in te blazen. Maar ik ben daar snel mee gestopt, ik kreeg er veel hoofdpijn van. Mensen vinden het niet oké als je ze in beeld brengt. Dus je moet constant iedereen om toestemming vragen en dat is een hele hoop hoofdpijn allemaal. Ik heb beeldmateriaal waar veel geweld in voorkomt. En ook al breng ik iedereen onherkenbaar in beeld, toch willen verschillende groepen niet dat het uitgebracht wordt. De ene partij wil wel dat het naar buiten komt maar de partij die verloren heeft niet. Ik houd liever iedereen te vriend dus laat ik het er maar bij.’

Wie is je inspiratiebron geweest om muziek te gaan maken?
‘Eminem, het is een beetje cliché maar dat heb ik altijd geluisterd vroeger. Eminem. Ik luisterde wel Nederlandse rap maar dat is nooit voor mij een reden geweest om dat te gaan doen.’

Met welke Nederlandse artiest zou je willen samenwerken? En waarom?
‘Ismo (ook een veelbesproken rapper), ook vanwege het hele plaatje eromheen. Dat hij alles helemaal zelf doet en geen grote labels nodig heeft. Dat mag ik wel aan hem ofzo.’

Er staat een video op YouTube en daarop is te zien dat jij met de gasten van Yung Internet (rapgroep) praat over dat jullie samen de studio in moeten gaan. Is dit ook echt gebeurd?
‘Haha het is al drie keer afgesproken, maar het is er nog niet van gekomen. Maar ja het moet nog wel gebeuren. Als het aan mij ligt gebeurt het ook snel. Ik vind hun wel tof, lekker apart.’

Op je track ‘Hetzelfde’ zeg je ‘Nog steeds geen commerciële troep, daar zakt mijn broek van af.’ Zou je als je er miljoenen voor kreeg muziek maken waar je niet achter staat?
‘Nee, nee echt niet man, zoals ik het nu doe verdien ik niet mega veel. Maar wel boven modaal zeg maar dus het is gewoon cool voor mij. Ik hoef geen villa’s en dikke shit door mezelf te verlagen in de muziek ofzo. Ik houd er wel van om gewoon te maken wat ik zelf wil. En daar ben ik gewoon vrij in.’

‘Ik hoef geen villa’s en dikke shit door mezelf te verlagen in de muziek ofzo.’

Welk nummer van jezelf vind jij het beste?
‘”Kop of Munt“. Dat vind ik echt muziek, “Rellen in de Hel” is echt een soort uit je dak nummer maar “Kop of munt” en “Executie” hebben veel meer betekenis.’

Komt er binnenkort nog een nieuw album uit?
‘Ja, ik ben bezig met een EP samen met Steen (rapper) en nog een eigen EP. Waar die EP met Steen over zal gaan daar kan ik nog niet te veel over zeggen. Maar de ouderwetse Steen komt wel weer terug. De boze Steen.’

Ook heb je meegedaan met battle rap toernooien en in 2014 heb je zelfs gewonnen. Ben je ooit nog van plan om weer daaraan mee te doen?
‘Nee, eigenlijk niet dat zie ik niet meer zo zitten. Op een gegeven moment heb je dan het hoogst haalbare gehaald dat is dat toernooi winnen. Daarna kan je alleen nog maar verliezen.’

Wat zou je de komende tien jaar nog willen bereiken?
‘Dat ik op de radio gedraaid ga worden dat mis ik nogal een beetje. Dat zou ik wel tof vinden. Het ligt ook wel aan jezelf want je moet iets weten op te bouwen waar ze op een gegeven moment niet meer omheen kunnen. Ze hebben nu ook al mijn muziek gebruikt bij het programma “Buitenspel” van BNN over amateurvoetbal, ik hoorde opeens dat zij mijn muziek erin hadden verwerkt. Ze weten je uiteindelijk wel te vinden.’