Sander van Scherpenzeel (28) is amateurhistoricus en straatnaamexpert. Hij is al sinds 2007 bezig met het vastleggen van alle straatnamen in Houten en hun herkomst. Hij verwacht eind 2017 of begin 2018 een complete database te hebben samengesteld van alle Houtense straatnamen.

Wat zijn hodoniemen?
Hodo komt van het Griekse woord hodos, dat betekent ‘weg’. Nomie betekent ‘de leer’. Het is dus het onderzoeken van straatnamen.

Wat is jouw hobby? Hoe ben je daar op gekomen?
In 2006 ben ik voor mijzelf foto’s beginnen te scannen in de Oudheidskamer vd gemeente Houten niet voor het historisch centrum. Een jaar later in 2007 kwam ik als vrijwilliger bij de gemeente Houten in dienst om de ruim 15.000 foto’s van een beschrijving te voorzien. Vanaf die tijd is mijn interesse verschoven van oude foto’s naar de straatnamen.

Hoe ga je te werk als je iets wilt onderzoeken?
Er zijn verschillende archieven waar ik naartoe ga als ik iets wil onderzoeken. Ik mag tijdens een archiefdienst maar een maximaal aantal stukken lenen. Ik fotografeer en teken alles af wat ik al bekeken heb. Soms honderden stukken tegelijk. Ik heb nu bijna 280.000 stukken digitaal opgeslagen. Door het onderzoeken  en ordenen van deze kaarten, plattegronden en dossiers wil ik een compleet bestand maken met alle straatnamen in Houten.

Wat is je favoriete straatnaam in Houten?
De Oude Mereveldseweg, de oude weg van Mereveld. Het gaat hier dus om de weg naast een veld; een stuk land wat niet ontgonnen is.

Afgelopen jaar heb ik ook ontdekt dat een straat in Houten vernoemd is naar een Franse prins, die toentertijd een stuk land bezat in Houten.
Dan heb je nog bedrijventerrein De Schaft. Als je in het kadaster kijkt kun je zien dat in 1832 de percelen daar heel langwerpig waren. En er liep een zandpad langs. Het woord schaft betekende vroeger ‘lans’ of ‘speer’. Dat duidt dus een langwerpig voorwerp aan, net zoals dat perceel. Vandaar de naam De Schaft.


Wat doe je buiten het onderzoeken van de hodoniemen?
Ik onderzoek ook adellijke families en boerderijen in Houten, Bunnik en Utrecht. Ik vind het leuk om historische context te geven aan dit soort dingen. Ik werk ook nog als ondersteunend archiefmedewerker in Houten.
Wat vind je de interessantste tijd in de geschiedenis?

De 19e eeuw vind ik de interessantste tijd, omdat men toen begon alles officieel vast te leggen in het kadaster. Vanaf toen pas begon men met de registratie van mensen en wegen.

Wat ga je doen als je alle straatnamen hebt onderzocht en vastgelegd?
In 2017 ga ik nog onderzoeken, maar er is geen tijdsdruk, het moet wel leuk blijven. Als ik klaar ben met het onderzoeken, wat waarschijnlijk aan het einde van dit jaar of begin 2018 zal worden, ga ik een encyclopedie maken van alle Houtense straatnamen. Ook denk ik erover om een straatnamen-app te maken.
Het werk van Sander is te volgen op http://www.houtensehodoniemen.nl/.