De gemiddelde woonlasten voor Houtenaren blijven in 2017 nagenoeg gelijk. Zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, een organisatie die opkomt voor de rechten van huizenbezitters. Houtenaren betalen in 2017 een ruime 676 euro aan gemeentelijke lasten, een kleine 2 euro goedkoper dan in 2016. Opvallend is dat de rioolheffing in Houten met ruim 11 procent daalt. Daarmee is het na Veenendaal de goedkoopste gemeente in de provincie Utrecht met rioolheffing.

Het onderzoek is gehouden onder 109 van de 390 gemeenten in Nederland. In de provincie Utrecht zijn tien gemeenten onder de loep genomen waaronder Houten, Utrecht, Wijk bij Duurstede en Baarn. Je bent aan woonlasten het meeste kwijt in Baarn. Daar betaal je ongeveer 819 euro per jaar, dat is ongeveer 140 euro minder dan in Houten.

Voor het onroerendezaakbelasting (OZB) ben je het meeste geld kwijt in Wijk bij Duurstede, ruim 387 euro. Houten komt op de tweede plaats met ruim 370 euro. Als je echt minder wilt betalen voor de gemeentelijke lasten dan moet je ruim 40 kilometer in noordelijke richting verhuizen. In Bunschoten betaal je ondanks dat de OZB en rioolheffing in 2017 stijgen, slechts 564 euro. Dat is ruim 110 euro minder dan in Houten.

Wetsvoorstel SGP
De flinke daling van de rioolheffing in Houten heeft te maken met een wetsvoorstel van de SGP. De christelijke partij diende begin dit jaar een voorstel in om de kosten voor het riool te verlagen. Dit was omdat de gemeente in het huidige Water- en Rioleringplan ruim twee ton te veel had begroot. Dit moest volgens de SGP terug naar de bewoners. Een meerderheid van de gemeenteraad was het toen met dit voorstel eens.

Het complete onderzoek van de Vereniging Eigen Huis is hier te vinden. De resultaten uit de provincie Utrecht zijn in het onderstaande tabel te vinden.

tabel-cijfers-woonlasten

De cijfers van Vereniging Eigen Huis zijn gebaseerd op een meerpersoonshuishouden. Dat houdt in bij 2 of meer personen.
Bron: Vereniging Eigen Huis