Afgelopen november won Ronald Verbeek (60) de Groene keus 2016, de prijs voor het meest duurzaamste concept. Zijn initiatief ‘’bloemen op de rondwegwal’’ werd door het publiek uitgekozen als winnaar. Het duurzaamheidfonds in Houten zal helpen om Ronald's plan te verwezenlijken. 

Hoe bent u op uw idee gekomen?
‘’Ik ben imker en dus veel bezig met de bijen. Ik zat na te denken over waar bijen van leven en hoe het zit met de drachtomgeving (leefomgeving voor bijen) in Het Meer. Ik kwam erachter dat deze omgeving eenzijdig was qua bloemen en planten. Zo heb je in april en mei de fruitbloesom  en in juli de lindenboombloesem. Verder is er niks. Voor bijen is dit erg nadelig voor de hoeveelheden nectar die zij moeten halen. Bijen leven niet alleen van nectar, maar ook van stuifmeel. De voeding is erg belangrijk voor de bijen, dit kan bepalen of het eitje een werkster wordt of een koningin. Ook bepaalt het voedsel hoe sterk een bij wordt. Als er dus geen verschillend voedsel aanwezig is, is dit nadelig voor de conditie van de bijen. En dit kan zorgen voor bijensterfte. Je moet dus een goed gevarieerd voedselpakket hebben voor de bijen en dit hebben wij hier niet. Zo kwam ik op het idee van de bloemen.’’
 
Hoe zit het plan precies in elkaar?
‘’Het plan is dat er meerjarige bloemen gezaaid worden. Dit houdt in dat de bloemen zich in latere jaren gaan ontwikkelen. We gaan eenjarige zaden strooien, dan krijg je bijvoorbeeld de klaproos en de korenbloem. Ook worden er tweejarige zaden gestrooid voor een mooie overgang. Het oorspronkelijke plan is dat we 6000 vierkante meter bloemen kunnen zetten. Waarbij een gedeelte hier aan de overkant van de weg, het luchtballonnenveld, en de rest aan de rondwegwal.”
 
”Ik ben nu bezig met het Welland College. Ik wil die leerlingen bij het plan betrekken. Zij mogen zo slim  mogelijk zaad uitkiezen, zaaien en maaien. Ook kunnen die basisschool leerlingen van alles over biodiversiteit leren . Dit verzoek ligt nu bij het Welland College en ik verwacht daar binnenkort antwoord op te krijgen. Als ik daar antwoord op krijg, heb ik mijn hele plan rond en kan ik precies uitrekenen wanneer we kunnen beginnen en hoeveel meters het worden.’’
 
Wat is het budget wat hiervoor is opgesteld?
‘’Uit het budget blijkt dat ik voor de eerste 6000 vierkante meter ongeveer vijfduizend euro kwijt ben. Het duurzaamheidsfonds zegt: ‘’ Ja leuk meneer Verbeek dat u dit wil doen, maar wat zet u er zelf tegenover?’’ De bedoeling is dat ik voor eenzelfde bedrag een tegenprestatie lever. Toen bleek dat mijn initiatief al vaker ingediend was, maar mensen terugkrabbelde wanneer zij zelf een tegenprestatie moesten leveren. Inmiddels is er een bedrijf dat voor 10 000 m2 bloemenzaad heeft gesponsord en de gemeente doet er nog 10 000 m2 bij.”
Bent u nog bezig met andere werkzaamheden naast dit plan?
‘’Ik geef workshops aan kinderen met autisme. Deze doelgroep is ongeveer 8 tot 12 jaar, dit zal waarschijnlijk ook de doelgroep worden voor de kinderen die gaan mee helpen met zaaien. De workshops die ik geef zijn technisch. Kinderen met autisme zijn vaak slechter in taal, rekenen, gym en als je dan vraagt wat ze leuk vinden valt er een lange stilte. Als je dan met techniek aan de slag gaat zoals houtbewerking en scheikunde, zijn ze daar over het algemeen goed in. Iets waar je goed in bent, vind je leuk. Het is mooi om te zien dat een kind die de wind tegen heeft, in zijnelement komten opeens van alles kan. Ik geef deze workshops inmiddels al twee jaar in samenwerking met de Techniek Fabriek. Dit is een stichting voor kinderen met een vorm van autisme.’’
 
Hoe kijkt u naar uw toekomst?
‘’Ik hoop nog heel lang door te kunnen gaan met mijn hobby als imker en het vrijwilligerswerk wat ik doe. Ik vind buurtparticipatie heel belangrijk. Het maakt een verschil. Het plan van de bloemen op de rondwalweg gaat binnenkort van start. Ik ga er vanuit dat alles goed zal gaan en het resultaat deze zomer  verbluffend zal zijn.”