Houtenaren Ineke van Kooten (44) en Esmée de Jong (18) fietsen op 1 september in Frankrijk de Mont Ventoux op. Dit doen zij voor Groot Verzet Tegen Kanker, een organisatie die zich inzet voor KWF Kankerbestrijding.

Wat doen jullie in het dagelijks leven?

Ineke: ‘Ik werk bij de Albert Heijn, hier in het Oude Dorp, als bakker. En ik heb een gezin met twee dochters van 12 en 14 jaar oud, twee honden en twee konijnen.’

Esmée: ‘Ik woon in Houten en studeer verpleegkunde in Ede. Ik werk ook bij de Albert Heijn als bakker.’

Kennen jullie elkaar daar dan ook van?

Esmée: ‘Ja, we zijn collega’s!’

Hoe zijn jullie samen op de interesse voor fietsen gekomen?

Ineke: ‘Ik fietste al en ik heb haar eigenlijk gewoon aangestoken.’

Esmée: ‘Op de bowlingbaan! We hadden een teamuitje vanuit de Albert Heijn en Ineke vertelde dat zij in september 2017 de Mont Ventoux op wilde fietsen. Ik fietste toen nog helemaal niet. Ik ben op de bowlingbaan gelijk gaan zoeken naar fietsen op Marktplaats.’

Wat maakt fietsen zo mooi?

Esmée: ‘Ik heb een chronische knieblessure door groei en hormonale afwijkingen. Het gaat met ups en downs, de ene keer kan ik alles en een andere keer weer niets. Ik wil heel graag sporten maar ik kan veel niet doen vanwege de pijn aan m’n knieën. Tijdens het fietsen besefte ik ineens: ik fiets 22 km per uur, hoe kan ik geen pijn hebben. Ik snapte het niet. Ik sta nu niet meer bij elk fietsritje stil bij het feit dat het geen pijn doet. Ik heb dat inmiddels een beetje achter me gelaten. Ik kan het en ik doe het.’

Stichting Mont Ventoux is in 2007 begonnen door een oproep van René Gaastra, die plots gediagnosticeerd was met een hersentumor. Hij vroeg medesporters om de Mont Ventoux met hem te beklimmen en zo geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. 45 fietsers reageerden en de tocht werd een groot succes. Sindsdien zet Stichting Mont Ventoux zich elk jaar in voor KWF Kankerbestrijding en een aantal andere kleine goede doelen met een tocht op de Mont Ventoux. Iedere deelnemer moet € 400 ophalen en hiervan gaat 60% naar KWF Kankerbestrijding en 40% naar één van de twintig kleinere doelen, waar de deelnemer zelf uit kan kiezen.

Hebben jullie een persoonlijke motivatie om voor dit doel te fietsen?

Ineke: ‘Absoluut, mijn beide schoonouders zijn aan kanker overleden.  En van de zomer is er bij een zestienjarig buurjongetje van mij kanker geconstateerd. Inmiddels is zijn been geamputeerd en is hij in revalidatie. Ik had al wel de ambitie om voor een goed doel te fietsen en hierdoor was ik helemaal gemotiveerd.’

Esmée: ‘Toen Ineke ermee kwam hoefde ik er niet over na te denken, dit is een doel dat ik gelijk wilde steunen. Vanuit mijn opleiding, verpleegkunde, weet ik meer over kanker. En het is zo’n gekke ziekte waar zoveel onderzoek naar wordt gedaan en dat wil ik maar al te graag steunen. Zeker als je dan ziet dat het in sommige gevallen ongeneselijk is…. Dan wil ik een steentje bijdragen aan dat onderzoek, ook al is het misschien maar een klein steentje.’

Vanuit Sault is het 25,9 km naar de 1.909 meter hoge top van de Mont Ventoux. De Mont Ventoux maakt vaak deel uit van de route van de Tour de France en is bekend om haar kale vlakten. Dit kan, zeker bij bepaalde weersomstandigheden, voor een extreem zware rit zorgen. Het gebrek aan beschutting kan leiden tot extreme hitte, kou en windkrachten. De laatste 1,5 kilometer heeft de rit een stijgingspercentage van zelfs 13%.

Waar kijken jullie het meeste tegenop?

Ineke: ‘Een berg op fietsen is het grootste probleem niet, ik zie het meeste op tegen het weer naar beneden fietsen.  Het weer kan naar zijn, maar daar kan je je op kleden.’

Esmée: ‘Ik hoop dat we geen wind mee hebben als we naar beneden gaan, want het is heel steil en er zijn veel bochtjes. Dus met meewind ga je dan razendsnel en zit je alleen maar op je rem te duwen. Dus daar kijk ik ook het meeste tegenop.’

Waar kijken jullie het meeste naar uit?

Beide: ‘Boven komen op de top!’

Wat zijn jullie doelen met deze tocht?

Esmée: ‘De top halen én geld ophalen. Als ik boven ben dan heb ik echt wat neergezet voor mezelf. Het feit dat ik daar dan al 9 maanden naar toe leef en voor train. Als ik dan boven ben, dat lijkt me dan zo’n lekker gevoel. Dan mag je daarna gewoon thuis 2 maanden stil op je reet zitten want je hebt de Mont Ventoux gefietst.’

Ineke: ‘Ja, zelfoverwinning door boven te komen. Ik fiets nu drie jaar en daarvoor heb ik nooit gesport omdat ik sporten echt verschrikkelijk vond. Dus het zou voor mij absoluut een overwinning zijn.’

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Ineke: ‘Als ik deze tocht leuk vind, wil ik volgend jaar met mijn vriendengroep naar de volgende bergketen om daar te fietsen. Ik durfde dat tot nu toe niet want ik durf niet naar beneden. Maar als deze tocht me lukt, dan ga ik mee volgend jaar!’

Esmée: ‘Ik vind goede doelen en fietsen een hele mooie combinatie, dus als er weer zoiets op mijn pad komt lijkt me dat een goed plan. Ik wil gewoon blijven fietsen, kilometers maken. Want dat is leuk!’

Als u Esmée wilt steunen met haar tocht dan kan dat via de volgende link: http://grootverzettegenkanker.nl/esmeedejong

En voor Ineke kan dat via deze link: http://grootverzettegenkanker.nl/inekevankooten