Afgelopen zaterdag 21 januari was er voor de derde maand op rij de Houten veilig tent op het plein bij het Oude Dorp. Hier konden buurtbewoners terecht voor deskundige tips en informatie tegen woninginbraak. De tent was vanaf twee uur ’s middags toegankelijk voor Houtenaren. Er liepen verschillende politie, handhaving en Viveste medewerkers rond in uniform als aanspreekpunt.

De Houten veilig tent wordt georganiseerd om aan te sluiten bij het thema ‘Donkere dagen’. Tijdens de donkere winterdagen vallen inbrekers minder snel op en daardoor wordt inbreken gemakkelijker. ‘We willen voorkomen dat mensen slachtoffer worden van inbraak. We geven de Houtenaren voorlichting hierover. Hiermee sluiten we aan bij de landelijke campagne die nu bezig is,’ zegt organisator Monique van Dam. Nationaal probeert de overheid ons te waarschuwen via reclamespotjes met de slogan; ‘Maak het ze niet te makkelijk’.

Monique ten Dam, organisator van de Houten veilige tent: “We willen dat de Houtenaren zich bewust worden dat je meerdere maatregelen moet treffen om veilig te wonen. Je moet niet alleen je deuren op slot draaien, maar je moet er ook voor zorgen dat er geen dure spullen in het zicht liggen. Denk niet ‘dat gebeurt mij niet’, we moeten een beetje opletten met z’n allen. We zijn een veilige gemeente en dat willen we graag zo houden.”

Naast de tent met voorlichting over inbraak was er ook een slotenmaker die advies gaf over het juiste slot. ‘Veel mensen denken dat er voornamelijk ’s nachts wordt ingebroken, maar dat is niet zo. Er wordt juist veel ingebroken in de uren dat mensen niet thuis zijn. Dan proberen ze toch even snel binnen te komen door bijvoorbeeld een raampje binnen te breken. En er zijn bepaalde sloten die gemakkelijk te breken zijn.’

Als je in Houten woont en je hebt nog geen rookmelder, dan kan je die hier aanschaffen. De eerste rookmelder krijg je gratis van de gemeente. Als je er nog één bij wilt, kan je die erbij kopen. De gemeente hoopt dat Houten deze manier veiliger wordt.

‘Vorige maand stond de tent bij Houten Castellum, de maand daarvoor bij het Rond. We proberen op deze manier iedereen in Houten te bereiken. Tot nu toe vind ik deze dag geslaagd. Het was lekker druk, ik heb veel mensen kunnen helpen.’ Martijn, medewerker van de handhaving.