Op maandag 6 februari vindt het sportgala in Houten plaats. De uit Houten afkomstige beachvolleyballer Tom van Steenis (20) is genomineerd in de categorie sporter van het jaar 2016. Het afgelopen jaar heeft Tom flinke stappen gezet en heeft hij zich weten te selecteren voor het Nederlandse Team.

Waarom heb je de overstap van zaal volleybal naar beachvolleybal gemaakt?
“Ik heb twee jaar geleden besloten om de overstap te maken naar beachvolleybal. Ik zat in het Jeugd Oranjeteam van zaalvolleybal, maar het was lastig om tot prestaties te komen. Bij onze lichting stonden de neuzen niet echt dezelfde kant op. Dit was ook het moment dat beachvolleybal heel erg op kwam in Nederland, Alexander brouwer en Robert Meeuwsen wonnen dit jaar het wereldkampioenschap beachvolleybal. Datzelfde jaar ben ik benaderd door beachteam Nederland om een keer mee te trainen. Dit vond ik zo leuk, dat ik er gelijk mee door ben gegaan en er tot de dag vandaag niet meer gestopt ben.”

Wat is het leukste aan beachvolleybal?
“Bij beachvolleybal ben je meer verantwoordelijk voor je eigensucces, het is veel meer een individuele sport dan zaalvolleybal. Als je in de zaal niet goed speelt dan wordt je gewisseld, maar nu ben je met zijn tweeën een team en als het niet goed loopt moet je dat zelf kunnen oplossen. Het mentale deel is hier een stuk belangrijker. Ook moet je elk aspect van de sport goed beheersen. Bij volleybal in de zaal specialiseer je je op een positie, maar bij beachvolleybal moet je alles samen doen. Het leukste aan topsport vind ik de kans om je zelf te kunnen ontplooien. Bij beachvolleybal ben je constant opzoek naar de beste versie van jezelf, dat vind ik de ultieme uitdaging.”

Wat is je mooiste prestatie tot nu toe?
“Dat was de eerste zomer nadat ik begonnen was met beachvolleybal. Wij deden mij aan het WK onder de negentien en haalde heel verrassend de halve finale. Dat was ontzettend gaaf en is tot nu toe het mooiste beachvolleybal toernooi geweest. Tot en met vorig jaar heb ik het talentenprogramma gevolgd, maar nu ben ik geselecteerd voor het Nederlands team. Ik ben heel open begonnen met beachvolleybal, natuurlijk had ik een bepaald doel, maar ik had niet verwacht dat ik zo snel geselecteerd zou worden voor de topteams.’’

Je bent pas twintig, vind je het lastig om zoveel tijd bezig te zijn met topsport?
“Ik ben niet anders meer gewend, ik ben er al heel jong mee begonnen en dat heb ik steeds meer opgebouwd. Op mijn vijftiende ben ik uit huis gegaan en ben ik twee per dag gaan trainen. Het lastigste eraan vind ik dat je altijd voor jezelf moet kiezen. Keuzes maak je voor jezelf, wat het beste voor jou is. Dat vind ik soms lastig voor mijn omgeving. Mijn moeder is in april overleden, als ik dat van tevoren had geweten was ik nooit op mijn vijftiende het huis uit gegaan. Al had mijn moeder niks anders gewild. Ik probeer nog ieder weekend naar huis te gaan, maar dat lukt niet altijd. Er is gelukkig veel begrip vanuit mijn omgeving en ze steunen me altijd, maar voor mezelf vind ik het soms lastig.”

Waar haal jij de motivatie vandaan om toch door te gaan?
“Op dit moment is dat mijn moeder. Toen zij ziek was hebben we veel gesprekken gevoerd.  Zij zei altijd “ik blijf je in de gaten houden”, toen heb ik tegen haar gezegd: “dat kan je maar beter doen want ik ga straks op dat hoogste podium staan”. Ik heb haar ook heel erg hard zien vechten. Hoe gek het misschien ook klinkt, dat is voor mij ook een drive om door te gaan als ik het even moeilijk heb. En daarnaast wil ik ook gewoon de top halen, dat heb ik altijd al gewild. Ik wil winnen en de beste zijn, dat is denk ik een bepaalde eigenschap die ik gewoon heb.”

Wat is je eerste doel vanaf nu?
“Dat is het kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de World Tour. We staan nu nog in de kwalificatie, maar zodra we ons kwalificeren krijgen we meer punten en kunnen we misschien op basis van punten weer op het hoofdtoernooi beginnen. Ik denk dat dit wel in de lijn der verwachting ligt. We hebben de afgelopen jaren flink wat stappen gezet. We hebben onze eerste eredivisie, en uiteindelijk vier eredivisies, gewonnen. Het niveau in Nederland ligt op het moment wat laag, dus we willen graag een stap vooruit. Maar mijn allergrootste doel is natuurlijk olympische goud!”