Het Rond is al jaren lang hét winkelcentrum van Houten, maar als je er komt is het bijna nooit druk. De laatste paar jaren hebben meerdere winkels hun deuren moeten sluiten en kwamen er weer nieuwe winkels voor terug. Hoe blijft het Rond aantrekkelijk?

Houten moest eind april afscheid nemen van Bahman Jalili en andersom. Hij was twintig jaar lang de eigenaar van de Jamin en vond het verschrikkelijk dat hij moest stoppen. Toch had hij geen andere keus. Tot 2008 had hij werknemers in dienst, maar toen de economische crisis toesloeg moest hij alleen verder. Langzaam maar zeker kreeg hij last van ouder worden, maar tijd om naar een dokter te gaan was er niet en een paar dagen je winkel sluiten kan natuurlijk ook niet. Van maandag tot zaterdag werkte hij in de winkel en op zondag deed hij de administratie. Uiteindelijk heeft het harde werken hem opgebroken en met pijn in zijn hart is hij tot dit besluit gekomen. De laatste dagen dat de Jamin open was blikte hij met zijn vaste klanten terug op alle jaren op het Rond.

Jalili brak op door zijn gezondheid, maar afgelopen tijd zijn er meer winkels geweest die hun deuren moesten sluiten. Naast de 130 winkels die er nog zijn op het Rond, zijn er tussen deze winkels ook een heleboel lege panden. Dit kan ervoor zorgen dat ook de andere winkels minder aanloop krijgen. Jan de Jong is lange tijd de voorzitter geweest van de winkeliersvereniging en hij weet hoe het centrum aantrekkelijk kan blijven. De winkels die er nu zijn moeten in de loop der tijd dicht bij elkaar worden gebracht en de leegstand moet naar buiten worden gewerkt. De leegstand kan dan gebruikt worden als woonruimte of als kantoor.